Mediterende Monniken Lumbini Nepal

Tien uur mediteren per dag! Vipassana meditatie cursus in Lumbini, Nepal.

De reden waarom ik de Vipassana meditatie cursus wilde volgen is, omdat ik moeiteloos een droomleven wil kunnen creëren. Om moeiteloos te kunnen creëren moet je alle weerstand kunnen loslaten. Het woord weerstand zegt het eigenlijk al: ik vind dat het niet goed is zoals het nu is, ik wil het anders. Weerstand is een negatieve energie die het creatieproces tegenhoudt. Je kunt alles creëren wat je wilt, elke droom is haalbaar, mits je alle weerstand loslaat. Weerstand kan van alles zijn; het kan je gehechtheid aan het einddoel zijn, maar het kunnen ook andere negatieve gedachten zijn die helemaal niets met je doel of droom te maken hebben. Ik wilde leren om zonder weerstand te kunnen leven. En dat deden we in de geboorteplaats van Gautama Buddha himself! Lumbini, Nepal.

Geboorteplaats-buddha-Vipassana-meditatie-cursus
Paleis waar de Boeddha heeft gewoond.

Wat is Vipassana?

Vipassana betekent letterlijk de dingen zien zoals ze werkelijk zijn, dus niet hoe je wilt dat ze zijn. Het heeft als doel totale vrijheid van alle ellende en volledige verlichting. Nou, dat klinkt als een cursus voor mij! Praktisch gezien leert Vipassana meditatie je bewust te worden van je sensaties in je lichaam. Je leert dat alles veranderd, niets blijft hetzelfde. Een sensatie komt en gaat, een gebeurtenis komt en gaat. Je wordt geboren en je sterft. Alles komt en gaat.

Wat houdt de Vipassana meditatie cursus in?

De cursus hield in dat je tien dagen lang in een afgesloten klooster zit in Lumbini in dit geval. Je mag het terrein niet verlaten. Er staat een groot hek om het terrein heen en dat hek zit op slot. Je volgt elke dag een strikt programma dat bestaat uit om 04.00 uur opstaan, ja je leest het goed!  Op gezette tijden een lichte vegetarische maaltijd eten en tien uur mediteren per dag. Nee, volgens mij heb je dat niet goed begrepen. TIEN UUR MEDITEREN PER DAG. Ja, is het binnen gekomen? Mannen en vrouwen leven gescheiden en je mag niet communiceren of elkaar aanraken. Noble silence is verplicht. Dit houdt in; niet praten, geen gebaren, geen oogcontact en niet denken. Je moet je telefoon, mp3 speler en schrijfwaren inleveren. Het enige wat je mag doen is je focussen op de oefeningen die je worden gegeven. Het klinkt misschien wel heftig allemaal en het lijkt meer op een gevangenis dan op een leuke cursus, maar de resultaten waren overweldigend.

Schema-vipassana-meditatie-cursus-lumbini-nepal

De hele dag mediteren? Dat lukt toch niemand!

De eerste dagen focus je de aandacht op je ademhaling. Je zit in een grote hal op een kussen op de grond. De hitte was niet te houden, het was zo’n 40 graden, maar geen airco of ventilator. Tijdens deze dagen merkte ik hoe verschrikkelijk aanwezig mijn geest is. Het ging enorm slecht en ik kon moeilijk mijn aandacht erbij houden. Allerlei gedachten gingen door mijn hoofd. “Wat doe ik hier, dit is niets voor mij, waarom moeten we zolang op de adem concentreren, dit slaat nergens op.”  Weerstand, weerstand, weerstand. Mijn ego was enorm aanwezig deze dagen. Met ego bedoel ik die negatieve stem in je hoofd die je van alles wijsmaakt. Het gevecht was begonnen. Hoe meer mijn ego uit zijn comfortzone werd gehaald, hoe meer hij zich liet horen en hoe bozer en luider hij werd. Hoe meer pijn mijn lichaam ging doen. Buikkrampen, hoofdpijn, irritatie aan geluiden. Allemaal weerstand. Het was niet zoals ik het wilde. Elke keer als ik mijn ego hoorde zei ik “Nee nu niet!” En focuste ik weer op mijn ademhaling.

Ik ga maar weer!

De vijfde dag ging het beter, al waren er nog steeds momenten dat ik dacht ik sta nu op en zeg “Oké jongens, het was gezellig maar ik ga maar weer.” De eerste dagen waren bedoeld om de geest te focussen en te verscherpen. Vanaf deze dag ging de echte Vipassana meditatie van start. We moesten ons focussen op sensaties in ons hele lichaam. Je gaat elk lichaamsdeel langs met je aandacht en voelt of er sensaties zijn. Een sensatie kan jeuk, een tinteling, pijn, warmte, kou of een prikkeling zijn. Vervolgens let je op hoe de sensaties veranderen. Ze komen en gaan weer. Je merkt dat je af wilt van de pijn. Dit is wederom weerstand. Hoe meer je ervan af wilt, hoe heftiger het wordt. Haha, wat is het leven toch mooi!

Offer-brengen-paleis-boeddha-lumbini-nepal
Offer brengen voor de Vipassana Meditatie Cursus begint.

Het dieptepunt van de Vipassana meditatie cursus.

De zesde dag was voor mij het dieptepunt. De moeilijkste en langste dag van mijn leven. Ik kon me heel moeilijk focussen waardoor een uur een hele dag leek. Mijn ego liet eens even goed van zich horen. Mijn gedachten bleven maar komen. Ik had zo’n beetje overal pijn. Zoveel weerstand had ik nog nooit meegemaakt. Ik was er klaar mee en wilde naar huis. Tijdens een pauze zat ik op mijn kamer en liet mijn tranen de vrije loop. Ik liet het toe, drukte niets weg maar gaf me eraan over. Ik denk dat dit het moment was waarop mijn ego het opgaf. Door de negatieve gevoelens weg te drukken creëerde ik alleen maar meer weerstand, door ze toe te laten verdween de weerstand.
Dit paste ik ook toe tijdens de meditatie wanneer ik pijn voelde. Ik voelde de pijn, het mocht er zijn. Het is goed zoals het is. Ik bleef er met mijn aandacht bij en… het verdween!
Wat een besef! Weerstand loslaten doe je door het juist toe te laten en er met je aandacht bij te blijven zonder oordeel, niet door er van af te willen.

Vipassana Meditatie Cursus Lumbini Nepal

Mijn lichaam was weg! Whaaa!

De laatste dagen ging het alleen maar beter en beter. Ik was scherp en kon me super goed focussen. Dit resulteerde in een fantastische en magische ervaring. Ik begon me te focussen op alle lichaamsdelen stuk voor stuk. Vervolgens voelde ik mijn hele lichaam tintelen. Niet alleen mijn lichaam van buiten maar ook van binnen. Dat voelde zo goed daar begon ik me op te focussen en ineens voelde ik mijn lichaam niet meer. Dat was een hele rare ervaring, maar op dat moment voelde het heel normaal. Ik was klaarwakker en super helder. Het was of ik alleen puur bewustzijn was, meer was er niet. Geen lichaam, geen gedachten, geen tintelingen. Niets! En het voelde super! Later bleek dat ik een uur zo heb gezeten, maar ik had geen besef van tijd. Het leek in mijn ogen een paar minuten. Fantastisch om te ervaren. “Dit is wie ik echt ben.” Dat besef kwam vlak daarna. “Ik ben niet mijn lichaam, ik ben niet wat ik denk dat ik ben, ik ben niet dat zelfbeeld wat ik heb, ik ben niet mijn gedachten. Ik ben puur bewustzijn en dat voelt geweldig!” Geweldig is niet het goede woord wat omschrijft wat ik voelde, maar het is moeilijk om dit te omschrijven. Het was fantastisch, magisch, euforisch, niet van deze wereld!

Vipassana Meditatie Cursus: Een echte aanrader!

Ik zou dan ook iedereen aanraden tenminste 1 keer in je leven een Vipassana Meditatie cursus te volgen. Je kunt dit overal ter wereld doen en dus makkelijk combineren met een vakantie of een mooie reis. Je leert meer over jezelf in deze korte tijd, dan de meeste in misschien heel hun leven.

Wil je meer weten over Vipassana meditatie of zelf deelnemen aan een cursus, waar dan ook ter wereld?
Kijk dan op deze website:
www.dhamma.org

Geboorteplaats Boeddha Lumbini Nepal